‘Sociale huurder moet rekening houden met forse huurstijging’

 In In het nieuws

Huurders van sociale woningen met hogere inkomens moeten ook de komende jaren rekening houden met aanzienlijke huurstijgingen.

Een kwart van de sociale huurders heeft een inkomen boven modaal (35.000 euro). Ongeveer 15 procent verdient zelfs meer dan 45.000 euro.

Daarom moet er beter moet worden gecontroleerd op zogenoemde ‘scheefwoners’, zegt Marien de Langen van de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot vrijdag in een interview met Het Financieele Dagblad.

“We moeten er veel scherper op zijn dat onze sociale woningen zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen. De gemiddelde wachttijd in Amsterdam is acht jaar”, zegt De Langen.

Stadgenoot is met 32.000 woningen een van de grootste corporaties van Amsterdam. Het aandeel scheefwoners komt overeen met het landelijk gemiddelde voor woningcorporaties. Een sociale huurwoning in Amsterdam kost gemiddeld 465 euro per maand.

Wet

De Tweede Kamer behandelt maandag de nieuwe Wet Doorstroming Woningmarkt. Die wet moet ervoor zorgen dat de wachtlijsten voor sociale woningen korter worden, onder meer door tijdelijke wooncontracten toe te staan.

Ook moeten de huren van scheefwoners harder kunnen stijgen dan gemiddeld. De afgelopen jaren kregen huurders met een inkomen boven modaal huurstijgingen van zo’n 4 procent per jaar opgelegd.

 

Bron: nu.nl

Recent Posts

Leave a Comment